Sign in:

Das Gebiet Eifel

Was Eckfeld und die Eifel so zu bieten hat!

Het gezellige Eckfeld

Wappen Eckfeld

Een klein idyllisch Eifeldorp midden in de Vulkaaneifel. Het ligt centraal tussen Daun (ca. 20 min), Bernkastel-Kues (Moezel ca. 32 min) en Trier (ca. 41 min). Bekend bij professionals over de hele wereld is Eckfeld vanwege zijn droogmaar. Het maar in Eckfeld geldt als het oudste maar in de Eifel. Men vond hier onder andere de oudste honingbij ter wereld en tevens een zwanger oerpaardje. Deze kunnen allebei in het maarmuseum in Manderscheid worden bewonderd. Tot Eckfeld horen ook de plaatsen Birkenhof, Buchholz (voormalig klooster), Holzmühle, Lindenhof en Tannenhof. De dorpsuitgang richting Buchholz met het bezienswaardige slingerweggetje door berg en dal langs romantische fruitboomgaarden nodigt uit tot wandelen langs het klooster Buchholz met de kerk Maria Heimsuchung en zijn oude kruisigingsweg. Over romantische weggetjes over de rotsen wandelt u richting Manderscheid. De toren van de Kerk in Eckfeld, St. Katharina, werd rond het jaar 1450 gebouwd en als verdedigingstoren omgebouwd.

Wat is een maar?

Een maar is een schotel of trechtervormige vulkaan die in het voorvulkanische landschap ingezonken is en door waterdampexplosies door botsing tussen water en hete magma ontstond. Maren zijn meestal cirkelvormig of ovaal, de uitdieping van het maar kan plat of trechtervormig(kratervormig) zijn. Er bestaan twee soorten maren: het met water gevulde maarmeer en het droogmaar. Het Pulvermaar bij Gillenfeld bijvoorbeeld is cirkelrond en met steile trechtervormige wanden. PulvermaarNa de 'Bodensee' en de Vooralpen-meren is het 'Pulvermaar' het diepste natuurlijke meer van Duitsland. Men schat dat het 'Pulvermaar' oorspronkelijk een diepte van 200m. had. Ziin ringmuur zou een hoogte van 50m. hebben gehad. Tegenwoordig is het 'Pulvermaar' nog 70 m. diep en heeft een diameter van 1km.
Quelle:Maar;http://de.wikipedia.org/wiki/Maar; 11.5.12

Wat onderscheidt de omgeving van Eckfeld?

De omgeving is het hele jaar uitnodigend om te wandelen en mountainbiken. Elk seizoen heeft hier haar bijzondere charme!
In de zomer is Eckfeld om haar bijzondere zwemmogelijkheden bekend!Eckfeld ligt in de Maar1Vulkaaneifel, hier zijn door vulkanische gasexplosies heerlijke verfrissende zwemmeertjes ontstaan. In de omgeving van Eckfeld zijn enkele maren en enige van hen worden ook als zwemmeertjes gebruikt.-'Gemündener maar'(zwemmeertje).
In de herfst dichtbij de Moezel! De Moezel met zijn mooie dorpjes en stadjes nodigt uit tot een bijzondere Moezeltoer. Gebruikt u in de periode van de wijnoogst de tijd in ons vakantiehuis om een paar mooie momenten aan de Moezel en in haar wijnkelders te besteden. Wijn proeven kunt u in bijna elke plaats.
SchneebildIn de winter ondergesneeuwde pistes en wandelwegen! In de winter biedt het skigebied 'Mäuseberg' in de buurt van Daun (ca 12 min) skiplezier voor grote en kleine wintersporters. Er zijn ski-afdalingen van in totaal ca. 450m. Tevens kan men rodeln en heerlijke winterwandelingen maken.

Manderscheid

Wappen Manderscheid

Manderscheid ligt op een heuvel tussen de rivieren 'Lieser' in het oosten en 'kleine Kyll' in het westen. De woonplaats-naam Manderscheid komt de eerste keer in een oorkonde voor in het jaar 973. Sinds het midden van de 12de eeuw hoort het bij aartsbisdom Trier. Vanaf 1794 was heel Manderscheid in de handen van de Fransen. Tijdens het Weense congress in 1815 werd de plaats toegewezen aan het Pruisische hoogheidsgebied. Sinds 1998 is Manderscheid een stad. De grootste attractie van de stad zijn de twee naast elkaar liggende burchten, de 'Oberburg' en de 'Niederburg', die de middeleeuwen tot leven wekt. Hier ontmoette ooit de heerschappijen van de keizer van Trier de graaf van Manderscheid. Het Maarmuseum Manderscheid is ondergebracht in de 1930 gebouwde vroegere turn- en feestzaal. Een interessant gebouw uit de tijd van het nieuwe bouwen. Hier wordt het ontstaan van de maaren in de Eifel in vele multimedia-presentaties uitgelegd. In de fossielenruimte is het complete skelet van het beroemde oerpaardje van Eckfeld te zien. Uit de vroegere Luziakerk, die de Fransen vernietigd hebben, is in de tegenwoordige parochiekerk St. Hubertus nog een bezienswaardige Pieta uit de 16de eeuw te bewonderen, waaraan bij de restauratie in de 60er jaren, oude brandsporen werden ontdekt. Een museum van de lokale geschiedenis (Heimatmuseum) en een edelsteenslijperij zijn voor bezoekers ook interessant. Diegene die wandelen komen via de 'Eifelsteig' naar Manderscheid, die voor een groot gedeelte identiek is met het bekende 'Alpinen Lieserpfad'. De stad ligt ca. 5 autominuten van Eckfeld.
Quelle: Eifel; http://de.wikipedia.org/wiki/Manderscheid; 24.04.2012

Bike Touren...

Een van de meest afwisselende moutainbike-omgeving in Duitsland vindt u in de Eifel. Hier slaat elk mountainbikerhart in het heuvelachtige vulkaanlandschap sneller, want hier vindt u alles wat het mountainbikerhart begeert. Racefiets-liefhebbers wordt ook veel geboden, want de bezienswaardigheden in de Eifel zijn over rustige landwegen te bereiken. Zo heeft u de mogelijkheid heel veel km. op uw snelheidsmeter te verzamelen. Wij zullen in de toekomst proberen u hier te voorzien van GPS-gegevens voor dag uitjes met de fiets.

Quelle: Eifel; http://www.eifel.info/mountainbike.htm; 11.05.2012

Vooraf hier de link om zelf samen te stellen

Van Manderscheid naar Eckfeld "per pedes"!

De route loopt van Manderscheid door het Lieserdal via het Eckfelder maar (vaak Eckfelder droogmaar genoemd) naar Eckfeld, naar het vroegere klooster Buchholz via de Oberburg weer terug naar Manderscheid.

Wij starten vanaf de gratis parkeerplaats bij het 'Kurhaus' in Manderscheid. Vanaf daar gaat het langs het raadhuis door het oude centrum van Manderscheid voordat we achter het Hotel Burgblick het Lieserpad volgen. Hier gaat het eerst via een smal pad door de steile helling van het Lieserdal, totdat we op een bredere straat uitkomen. Deze straat volgen we totdat we bij 'Hahnerfläch', een groot grasveld met een hut, komen. Niederburg

Nu verder op het Lieserpad totdat onder de kiezelberg een smal paadje rechtsaf slaat. We steken de Lieser over via een brede houten brug en volgen de straat naar rechts. Het duurt niet lang voordat we de uitgravingsplaats bij het Eckfelder droogmaar bereiken, waar ook informatie over het maar en de uitgravingsplaats te vinden is. In de zomermaanden zijn hier vaak archeologen, die ook wel eens de een of andere vraag van een nieuwsgierige wandelaar beantwoorden. Wie meer wilt weten, is aan te raden een bezoek te brengen aan het Maarmuseum in Manderscheid. Vanuit het Eckfelder maar lopen we bergop, totdat we het kleine plaatsje Eckfeld bereiken. Op de Teerstraat lopen we verder naar Buchholz, waar men het oude klooster en de kerk kan bezoeken en bij goed weer van het uitzicht over het Eifellandschap tot aan de Hondsrug genieten kan. Via een veldweg komen we weer naar Manderscheid: Op het uitzichtspunt Belvedere kan men, voordat we weer naar beneden lopen, naar het Lieserdal, in alle rust de burchten in Manderscheid bekijken en vanaf hier kan men al bijna het beginpunt van de wandeling weer zien.

Voordat we daar aankomen moeten we nog door het Lieserdal, dus eerst steil bergaf, dan weer steil bergop. Als beloning wacht de Oberburg of (op het einde van de route) een verfrissend drankje in de 'Alte Molkerei' in Manderscheid.

Deze text staat onder licentie van CC-BY-SA. De text van de licentie is te lezen op: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.de